Växthus och Altan 2023

Iår har vi äntligen byggt ett (litet) växthus. Tänkte dela med mig av några tips längs vägen Växthuset är 2.5x2.5m och står på en gjuten sockel. Vi började med att gräva ut ca 30-40 cm djupt och la ut en lagom stor markduk över ytan. 


Klassiskt misstag är att underskatta hur stor duk man behöver...  så det blev till att skarva med 20cm överlappSedan byggde vi en gjutform för att få en bra grund för växthusets metall sockel 

Ca 20 cm hög och 15 bred. I samband med gjutningen ställde vi även sockeln på plats så den blev fixerad i muren. Dagen efter va det dags att montera. Guld med lite extra markduk att lägga fram grejorna på. Dessutom slipper man trampa runt i jorden där man jobbar
Monteringsjobbet tog kanske 8h... Invändigt valde vi att ha en jordbädd längst in på ca 60cm. Här krattade vi bort gruset och skar bort markduken under bädden. Resterande del satte vi marksten. 

Ett tips är att lägga två riktlister längs varje sida i våg. Därefter dra en riktskiva lägs med och fylla på med grus vid behov. Dåfår man ett helt plant underlag för stenen. Vi packade/paddade inte utan la markstenen direkt på. Det är ju inga större belastningar så det har funkat fint . 

Sedan va det dags att så!  Tomater och gurka blev det iår.  
Altanbygge 

En liten tillbyggnad av altanen vid uterummet är aldrig fel. 2.5x4.2m Plint stomme tar lite drygt en dag att få till. Sedan ytterligare en dag med trall och kjolbygge skulle jag gissa. 

Underlaget är en "vanlig" moss/gräsmatta. Jag grävde plint och sedan på med markduken direkt på underlaget. Ingen vits att gräva bort något. Det kommer garanterat hålla sig borta i detta fall. 

Täckte med 2-4 mackadam (för det va det jag råkade ha liggandes) går givetvis bra med något annat. Värt att tänka på är att större fraktion än 8-16 blir svårt att skyffla. Lite stomme på det. Jag sätter först 3st bärlinor i stolparna som går till plintarna. Stoplarna är 95x95 och bärlinorna 195x45. Uppe på denna ställer jag en 145 golvregelram med cc 60 mellan bjälkarna. Den enda blivande staket stopen som går direkt ner i en plint är den som syns på bild. Detta gör att man slipper passa in plintarna exakt när man bygger. Staketstolparna kan man sedan lätt fästa i 145 ramen som är mkt lättare att få exakt i mått. Plintarna är alltså grävda snäppet innanför altanens yttermått. 


Gruset räckte såklart inte... men det går ju fortfarande att fylla påEtt tips är att avsluta markduken med en kantsten som läggs i linje bakom kjolen. På så sätt får man täckt den där markduken som alltid kikar fram annars. Man slipper få en otydlig kant mellan gräs och grus samt får en bra kant att trimma mot när man klipper gräs.